Nominerte kandidater 2021

Årets kvinnelige utøver:

Foto: Terje Refsnes

Katrine Lunde, Vipers Kristiansand

Katrine Lunde har vært både en av Vipers Kristiansands og det norske håndballandslagets sine mest sentrale spillere i den aktuelle perioden og en av verdens beste håndballkeepere. Hun er Norges mestspillende landslagsspiller med over 300 kamper, og prestasjonene hennes i kvalifiseringsperioden inkluderer:

 • Seriemester med Vipers i sesongene 2019/2020 og 2020/2021
 • Norgesmester med Vipers i sesongene 2019/2020 og 2020/2021
 • Gull i EHF Champions League med Vipers i 2020/2021
 • Bronse i OL i Tokyo i 2021
 • Gull i EM i 2020

Kåret til best målvakt i OL i Tokyo i 2021

Foto: Christian Manzoni

Marte Olsbu Røiseland, Froland IL

Marte Olsbu Røiseland tok i den aktuelle perioden steget opp til å bli verdens beste skiskytter og tok sine første individuelle VM-gull. Resultatene i perioden inkluderte:

 • Syv medaljer av syv mulige; fem gull og to bronse under VM i skiskyting 2020.
 • Den franske storavisen L’Equipe kåret Røiseland til verdens beste kvinnelige sportsutøver i 2020 (første nordmann og første skiskytter)
 • To stafettgull i VM i skiskyting i 2021

Vant tre verdenscuprenn og ble nummer to i verdenscupen sammenlagt sesongen 2020/2021

Foto: Isaac J. Morillas

Solfrid Koanda, Kvadraturen Idrettsklubb

Solfrid Koanda er Norges nye stjerneskudd innen internasjonal vektløfting og har på kun to år tatt steget inn i verdenseliten. Prestasjonene hennes innenfor kvalifiseringsperioden inkluderer:

 • Bronse i støt (clean & jerk) og 5. plass sammenlagt i senior EM i 2021
 • Norsk og nordisk rekord i støt (clean & jerk) med 135 kg
 • Sølv i NM i vektløfting i 2020

Årets mannlige utøver:

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Søren Wærenskjold, Mandal CK

Søren Wærenskjold har etablert seg som en av Norges nye tempospesialister innen landeveissykkel. Prestasjonene innen kvalifiseringsperioden inkluderer:

 • Sølv på tempo i U23-EM i 2021
 • Vant både prolog og første etappe i Tour de l’Avenir, ungdommens Tour de France i 2021
 • Sammenlagtseier og to av tre etappeseiere under International Tour of Rhodes i 2020
 • Sølv på tempo i 2021 og bronse i 2020 i senior NM

Foto: Vegard Wivestad Grott

Aron Åkre Rysstad, Valle IL

Aron Åkre Rysstad har hatt en flott utvikling med gode resultater de siste sesongene hvor han hevder seg i verdenstoppen i U23 og i Norgestoppen i seniorklassen. Prestasjonene innen kvalifiseringsperioden inkluderer:

 • Sølv i VM U-23 klassisk sprint 2021
 • Gull i NM U-23 sprint langrenn 2021
 • 7. plass NM sprint senior 2021

Foto: FIVB.ORG

Mathias Berntsen, IL Dristug

Mathias Berntsen har etablert seg som er internasjonal toppspiller og fast medlem på det norske andrelaget i sandvolley. Sammen med Hendrik Mol er han ranket som nr. 43 i verden. Prestasjonene innen kvalifiseringsperioden inkluderer:

 • 5. plass EM senior 2020
 • 9. plass i World Tour I Gstaad i 2021
 • Sølv NM i 2020

Årets idrettslag:

Øvrebø IL

Øvrebø IL er et veldrevet fleridrettslag som  fylte 100 år i 2020. Øvrebø Idrettslag har aktiviteter innen barneidrett, fotball, håndball, ski, hopp, skiskyting og orientering. Øvrebø IL vært den store pådriveren for bygging av et fantastisk helårsanlegg for ski og skiskyting på Sandripheia.

Risør Idrettslag

Risør IL har et allsidig tilbud for sine medlemmer s.s friidrett, basketball, beachvolleyball, volleyball, ski, skøyter og turn. Mange av disse idrettsgrenene har på grunn av et stort engasjement og frivillig arbeid fra Risør IL og frivillige vokst de siste årene. Risør IL er flinke til å tilrettelegge for kurs og kompetansehevende tiltak både i klubben og for idretten generelt i Risør.

Kristiansand Cykleclubb (KCK)

KCK arrangerer i 2021 hele 22 av 33 sykkelritt i Agder, var arrangør for et vellykket sykkel-NM under pandemien. Klubben har etablert et tilbud for utøvere innen parasykling og et tilbud om sykkelskole for mellomtrinnet på grunnskoler.

Arendal Grimstad Rideklubb

Klubben er kjent som en dyktig arrangør og gjennomfører årlig ca. 25 helgearrangement. De viser gjennom deltakelsen i idretten skaper sjanser og tiltaket aktiv på dagtid at de tar ansvar for inkludering og mangfold. Klubben jobber bevisst med bærekraft, rekruttering, nytenkning og innovasjon.

Vågsbygd Turnforening

Vågsbygd Turn ble etablert i 2013 pga. lange ventelister til Kristiansand Turnforening. Klubben har 250 medlemmer fra 4-18 år. I juli 2020 fikk klubben brått og uventet beskjed fra utleier om at de ikke ønsket å forlenge leieavtalen. Etter hardt arbeid har klubben realisert drømmen om egen turnhall på kun ni måneder – et arbeid som normalt tar mange år.

Idrettsglede for alle:

Bygland Luftsportklubb

Bygland Luftsportklubb sine medlemmer legger ned et betydelig stort antall timer på å lage idrettsglede for andre, både egne medlemmer, særforbundets medlemmer og ikke minst for andre.Dette viser noe av det de gjør for de som ellers ikke ville kunnet oppleve noe slikt.

Greipstad Idrettslag Fotballgruppen

Greipstad Idrettslag fotball gruppe jobber for å gi omsorg gjennom å skape trygghet, trivsel, toleranse og tilhørighet for alle spillere i klubben. Fotballgruppen stiller aktivt opp for de som vil satse og hjelper dem på veien før vi applauderer de videre. Idrettslaget jobber aktivt for å holde kostnadene holdes lave, slik at alle kan delta og at ikke økonomi blir en barriere for deltakelse.

Arendal Cykleclub (ACC)

Arendal Cykleclub jobber aktivt med å tilby sykling for ALLE, uansett nivå og fortid; barn og ungdom, PinkRideres for jenter/kvinner og for veteraner opp til 81 år. ACC er med i prosjektet «Idretten skaper sjanser» med formål om å inkludere tidligere rusmisbrukere og gi dem en livsendring.

Søgne Håndballklubb

Klubben har et stort fokus på økonomi som barriere bl.a. gjennom et samarbeid med Søgne Fotballklubb.  De har opprettet et «bytte stativ» for brukt klubbtøy, og har gjennom samarbeid med Blå kors samkjørt sin innsats i nærområdet for å redusere utfordringene med økonomi som barriere.

Lauvåsen IF

Lauvåsen IF har et stort spenn i aktivitetstilbudet. De har stor representasjon av synlige minoriteter i styre og tillitsverv. Klubben har jenter med minoritetsbakgrunn som satsingsområde, de arbeider spesielt for å motvirke frafall i ungdomsårene og at ingen skal stå utenfor pga. økonomi/utstyr.

Årets Koronapris:

Arendal Slalåmklubb

Arendal Slalomklubb har gjort en fantastisk innsats for å holde liv i klubben og opprettholde tilnærmet full aktivitet.  De har arrangert treninger og lagt til rette for samlinger og aktiviteter for barna på best mulig måte, til tross for strenge restriksjoner.

Klubben har også gjennom det siste året klart å øke medlemsmassen med over hundre glade barn i området rundt Arendal til å komme på ski hver torsdag igjennom vintersesongen. Klubben opprettet en konkurransegruppe som førte til at de for første gang siden 1990-tallet klarte å stille utøvere i renn, på tross av en begrenset korona sesong. De vant også skiforbundets distansekort i Agder og Rogaland med god margin.

Mandals Turnforening

Da restriksjonene var på det strengeste flyttet de treningene over på digitale flater, og senere ut i det fri. De lånte 2 mill og kjøpte nye apparater. De har pusset opp og vedlikeholdt anlegget sitt. Juleshowet ble flyttet fra fysiske liveshow til digital film, hvor alle 400 barna fikk vist seg frem til familie og venner.

Kristiansand Badmintonklubb

De har, tross pandemien, klart å gjennomføre sommerleirer, NM senior, nybegynner-turnering for barn, intern eliteturnering, «Mesternes Mester»-opplegg med alt annet enn badminton, mentaltrening, motivasjonsforedrag og «foreldre/barn-turnering». Klubbens mål var ikke å bare «komme seg gjennom» perioden, men å komme styrket ut av den.

Arendal Cykleclub (ACC)

Klubben har gjennomført en egen tilpasset Corona Cup først i 2020 med ulike terreng/sti løyper. I 2021 ble dette videreutviklet og laget hele ni løyper og nytt for året var tempo og landevei. Premie til alle og gøye filmer ble produsert.

Grindheim Idrettslag

Grindheim Idrettslag har under Corona pandemien satt full fart på «Topp tur med Grindheim IL». Topp turen er en konkurranse der det gjelder å besøke turmålene, og klippe i ruten på hefte der turmålet står beskrevet. På Hisåsen, som er en topp tur i sentrum har Grindheim IL satt opp en kjempeflott gapahuk i samarbeid med den videregående skolen. Grindheim IL har igjennom pandemien vært dyktige til å omstille seg til nye aktivitet som passer for alle.

Årets lag/team:

Foto: Terje Refsnes

Vipers Kristiansand

Norges desidert beste klubblag i perioden som også tok steget til topps internasjonalt i den aktuelle perioden:

 • Seriemester i sesongene 2019/2020 og 2020/2021
 • Norgesmester i sesongene 2019/2020 og 2020/2021
 • Gull i EHF Champions League 2020/2021, og dermed verdens beste klubblag i håndball for kvinner
 • Spillerne Nora Mørk og Henny Reistad, samt trener Ole Gustav Gjekstad, ble en del av Champions League sitt All-Star Team

Foto: Ingvild Mulen

Kristiansand Orienteringsklubb stafettlag herrer

Det unge stafettlaget fra Kristiansand Orienteringsklubb (KOK) hevdet seg i Norgestoppen under NM i orientering 2021. Laget med Brage Takle (18), Håvard Wedege (25) og Dag Blandkjenn (25) løp inn til bronsemedalje under senior NM. Dette var KOK sin første senior stafettmedalje siden 2012.

Foto: Jan Espen Thorvildsen

ØIF Arendal Elite, Håndball herrer

ØIF Arendal Elite har etablert seg som et topplag innen håndball for herrer, med flere spillere på aldersbestemte landslag. Har i kvalifiseringsperioden har følgende prestasjoner:

 • Sølv i serien sesongen 2019/2020 og 2020/2021
 • Kvalifisert til European League 2020/2021 og 2021/2022
 • Delt tredjeplass i NM i 2020/2021

Årets unge mannlige utøver:

Foto: Ivar Haugen

Brage Takle, Kristiansand Orienterimngsklubb

Brage Takle har markert seg som en av Norges mest lovende orienteringsløpere for årene som kommer. I 2021 ble han tatt ut på juniorlandslaget og hadde også sitt internasjonale gjennombrudd. Prestasjonene innen kvalifiseringsperioden inkluderer:

 • Sølv på sprint i ungdoms-EM i 2021
 • 5. plass på langdistansen i ungdoms-EM i 2021
 • Gull på stafett i ungdoms-EM i 2021
 • Sølv på langdistanse i NM for H17-18 i 2021
 • Bronse på sprint i NM for H17-18 i 2021
 • Sølv på langdistanse i NM for H17-18 i 2020
 • 3. plass i Norgescupen sammenlagt for junior i 2021

Foto: Jacob Buchard

Mathias Holbæk, IL Vindbjart Ski

Mathias Holbæk er en av Norges mest spennende unge langrennsløpere og utmerker seg ved at han behersker begge stilarter (klassisk og skøyting) både på sprint og distanserenn på et meget høyt nivå. Han er for 2021/2022 tatt ut til juniorlandslaget, og prestasjonene innen kvalifiseringsperioden inkluderer:

 • Norgesmester sprint klassisk junior kl. 17 år i 2019/2020
 • Gull Norgescuprenn 15 km fristil
 • Gull Norgescuprenn sprint fristil
 • Sølv Norgescuprenn 10 km klassisk

For 2020/2021-sesongen ble alle store renn avlyst

Martin Uldal, Birkenes IL Skiskyting

Martin Uldal er skiskytter på det norske U23 utviklingslandslaget og hevder seg både nasjonalt og internasjonalt i sin årsklasse. Prestasjonene innen kvalifiseringsperioden inkluderer følgende for sin aldersklasse for 2019/2020 sesongen:

 • Gull i junior VM stafett
 • 6. plass i junior VM normal
 • 7. plass i junior VM jaktstart
 • 14. plass i junior VM sprint
 • Gull NM sprint
 • Sølv NM fellesstart
 • Gull Norges Cup sprint
 • Gull Norges Cup normal (mønstrings/uttaksrenn jr. VM)
 • Bronse Norges Cup fellesstart
 • Bronse Norges Cup sprint
 • Sølv i Norges Cupen sammenlagt

For 2020/2021 sesongen ble det 5. plass på NM sprint og 8. plass på NM normal i sin aldersklasse kort tid etter 8 måneders avbrekk grunnet skade og sykdom.

Årets unge kvinnelige utøver:

Foto: Patrick Ravn

Anine Linnea Keen Hansen, Kvadraturen Idrettsklubb/Grimstad Functional Fitness Klubb

Anine Linnea Keen Hansen er en ung og allsidig atlet som hevder seg både innen Functional Fitness og vektløfting. Prestasjonene innen kvalifiseringsperioden inkluderer:

 • Sølv i NM junior vektløfting 2020 (som 16-åring)
 • Sølv i Nordisk vektløfting for ungdommer 2021
 • Norgesrekord for ungdom innen vektløfting i støt (83 kg i -64 kg klasse)
 • Gull i NOR3F-ligaen U16 i 2020
 • Sølv i NOR3F-ligaen U18-U20 i 2021
 • Sølv i World Cup Functional Fitness 2021 i sin aldersgruppe

Keen Hansen presterer også på nasjonalt og internasjonalt nivå i CrossFit, men siden det ikke er en del av NIF er ikke disse resultatene tatt med i vurderingen og nominasjonen.

Foto: Ellen Kessel

Malene Rypestøl, Vågsbygd Svømmeklubb

Malene Rypestøl er en av Norges beste kvinnelige svømmere og har allerede i ung alder hevdet seg på nasjonalt seniornivå. Prestasjonene innen kvalifiseringsperioden inkluderer:

 • Gull i langbane NM 2021 (200 m. IM)
 • Tre sølv i langbane NM 2021 (100 m. rygg / 200 m. fri / 1500 m. fri)
 • 4 gull i kortbane NM 2019 (200/400/800/1500 meter fri)
 • Norske rekorder og bestetid i Norden på 400, 800 og 1500 meter fri kortbane.
 • Var nr. 19 på verdensrankingen i 2019 på 400 meter fri, og nr. 18 i 2020 på 800 meter fri

Foto: Alexander Nupen

Madelen Haaheim Sveinungsen, Sørild Friidrettsklubb

Madelen Haaheim Sveinungsen er en av Norges unge lovende friidrettsutøvere som nå er på vei inn i Norgeseliten i seniorklassen. I 2021 kvalifiserte hun seg og deltok også i sitt første internasjonale mesterskap. Prestasjonene innen kvalifiseringsperioden inkluderer:

 • Gull i høyde i NM junior 2020
 • Sølv i høyde i NM junior 2021
 • Bronse i høyde i NM senior 2020 (innendørs)
 • 5. plass i høyde i NM senior 2020
 • Sølv i høyde i NM senior 2021
 • 10. pass i junior EM 2021
 • Norges høyeste hopp i 2021 uavhengig av alder (1,79 m.)

Årets trener:

Foto: Terje Refsnes

Ole Gustav Gjekstad, Vipers Kristiansand

Hovedtrener for Vipers Kristiansand, som i kvalifiseringsperioden har hatt følgende resultater:

 • Seriemester i sesongene 2019/2020 og 2020/2021
 • Norgesmester i sesongene 2019/2020 og 2020/2021
 • Gull i EHF Champions League 2020/2021, og dermed verdens beste klubblag i håndball for kvinner

Kåret til «Best coach» under EHF Champions League 2020/2021

Roger Grubben, Sirdal Skilag

Personlig trener for Marte Olsbu Røiseland i skiskyting og en svært viktig bidragsyter i hennes utvikling og prestasjoner i kvalifiseringsperioden:

 • Syv medaljer av syv mulige; fem gull og to bronse under VM i skiskyting 2020.
 • Den franske storavisen L’Equipe kåret Røiseland til verdens beste kvinnelige sportsutøver i 2020 (første nordmann og første skiskytter)
 • To stafettgull i VM i skiskyting i 2021

Vant tre verdenscuprenn og ble nummer to i verdenscupen sammenlagt sesongen 2020/2021.

Jetmund Berntsen, IL Dristug

Sentral del av trenerteamet for Beachvolley Vikings og en viktig bidragsyter til det norske førstelaget (med Anders Mol og Christian Sørum) sine prestasjoner i kvalifiseringsperioden:

 • Ranket som nr 1 på verdensrankingen gjennom perioden
 • To gull i FIVB Beach Volleyball World Tour i 2021
 • Europamestere i 2020 og 2021
 • OL gull under olympiske leker i Tokyo i 2021

Årets parautøver/-lag:

Foto: Simon Hastegård/BILDBYRÅN

Helle Sofie Sagøy, Kristiansand Badmintonklubb

På tross av sin unge alder har Helle Sofie Sagøy i flere år vært i verdenseliten i para badminton. Hun var rangert som nr. 2 i verden i 2019 og som nr. 3 i 2020 og 2021. I kvalifiseringsperioden har hun markert seg i verdenstoppen med følgende resultater:

 • 4. plass i paralympiske leker i Tokyo i 2021
 • Gull i Spanish Para Badminton International i 2021
 • Sølv i Dubai Para Badminton International i 2021
 • Sølv i Peru Para Badminton International i 2020
 • Bronse i Brazil Para Badminton International i 2020

Foto: Oscar Olsson/Swedish Paralympic Committee/BILDBYRÅN

Aida Husic Dahlen, Randesund IL

Aida Husic Dahlen har i mange år vært Norges ledende kvinnelige utøver innen internasjonal para bordtennis. I 2021 kvalifiserte hun seg til sine tredje paralympiske leker. Prestasjonene innen kvalifiseringsperioden inkluderer:

 • Bronse i paralympiske leker i Tokyo i 2021
 • Prestasjon i paralympiske leker gav henne 3. plass på verdensrankingen
 • Bronse også i Czech Open i 2021
 • Sølv i Polish Open i 2020
 • Gull i NM i 2020.

Nikkolaj Gulbrandsen, Kristiansand IF Friidrett

Nikkolaj Guldbrandsen er en ung parautøver innen friidrett som har hatt stor framgang siste år innen både sprint og lengde. Med nylig fylte 17 år leverte han flotte prestasjoner og resultater i seniorklassen under årets utendørs-NM i Kristiansand. Prestasjonene innen kvalifiseringsperioden inkluderer:

 • Bronse på 100 meter i senior NM i 2021
 • Sølv i lengde i senior NM i 2021
 • Bronse på 60 meter under senior NM innendørs i 2020

Bedriftsidrettens Hederspris:

Vinneren offentliggjøres på gallakvelden.