Nominerte

Årets kvinnelige utøver:

Foto: EHF Champions League

Henny Ella Reistad, Vipers Kristiansand, Håndball

Henny  ble sist sesong norgesmester, seriemester og fikk tredjeplass i Champions League med Vipers Kristiansand. Hun hadde sitt gjennombrudd som landslagsspiller i 2018 og ble allerede i debutsesongen tatt ut til å representere Norge i EM hvor det ble femteplass. Prestasjonene hennes førte til at hun sist sesong ble kåret til både årets spiller og årets håndballprofil av Norsk Topphåndball.

Karoline Stormo, Arendal og omegn golfklubb, Golf

Etter meget solide prestasjoner det siste halvannet året er Karoline Stormo i dag Norges klart beste amatørspiller. Hun er nå den nordmannen som har vunnet flest college-seiere i USA noen gang, og for begge kjønn (seks seire, fire av dem i kvalifiseringsperioden til Idrettsgalla Sør). I år har hun vunnet LNGA Amateur Championship. Hun var i september 2019 ranket som nr. 32 på verdensrankingen for amatører (World Amateur Golf Ranking), som er det beste noensinne av en norsk golfer på amatørnivå.

Foto: Norges Skiskytterforbund

Marte Olsbu Røiseland, Froland IL, Skiskyting

Marte hadde sin beste sesong i karrieren og ble trippel verdensmester i VM i Østersund med gull i single mixed stafett, mixed stafett og kvinnestafett. I tillegg tok hun tre gull i verdenscupen og ble nummer fire sammenlagt.

Årets mannlige utøver:

Foto: Sondre Eriksen

Lars Helge Birkeland, Birkenes IL, Skiskyting

Lars Helge har i lengre tid vært en viktig mann på Norges herrelag i stafett i skiskyting og i VM i Östersund leverte han en solid førsteetappe som la grunnlaget for VM-gull og tittel som verdensmester. Lars Helge ble første mannlige sørlending med VM-medalje i skiskyting. I verdenscupen tok han flere verdenscupseire sammen med resten av det norske stafettlaget. Individuelt tok han en sterk 4. plass i Canmore og ble nummer tre sammenlagt i normalprogrammet. Denne sesongen gjorde han det også sterkt i NM med norgesmestertittel i sprint og sølvmedalje i jaktstart.

Markus Olimstad, K-town brettklubb, Snowboard

Markus er blant Norges og verdens beste snøbrettkjørere. I 2019 tok han gull i slopestyle i verdenscupen i Seiser Alm i Italia og bronse i slopestyle i New Zealand Open. Han kvalifiserte seg også til X-Games Norway hvor han ble nr. 9 i Big Air. Markus regnes som en av de mest stilfulle kjørerne i det internasjonale snowboardmiljøet.

Mindaugas Gedminas, AIK Lund, Boksing

Landslagsbokseren Mindaugas Gedminas har levert en meget god sesong. Han har vunnet NM-gull og gått til topps i King of the Ring i Sverige. Han har møtt flere av Europas beste boksere i sine kamper hvor han har vunnet eller hatt knepne tap. I Golden Glove Tournament i Serbia ble han nummer tre, i Europas største eliteturnering Strandja 70th ble han blant topp sju og i European Games vant han mot en litauisk bokser med EM-sølv og VM-bronse på merittlisten.

Årets idrettslag:

Hisøy IL

Hisøy IL er et idrettslag med ca. 1000 medlemmer – et medlemstall som nesten er doblet i de siste 5 årene. Idrettslaget tilbyr tradisjonelle aktiviteter i undergrupper som Håndball, Fotball og Barneidrett og har de senere årene etablert flere nye grupper for å treffe bredere blant barn / ungdom og voksne. Frisbeegolf; har i samarbeid med idrettslaget, utviklet egen bane på Sandvigen Fort. Dette har ført til enormt stor aktivitet med nye medlemmer som ikke har vært en del av idrettslaget tidligere. Cricket; som består stort sett av flyktninger og personer med utenlandsk opprinnelse, deltok i år i den nasjonale cricket-serien. Karate; kommer inn som ny undergruppe i løpet av høsten 2019. Idrettslaget har eget Treningssenter, fullt utstyrt med apparater og vekter for tradisjonell «styrketrening» og man har laget en egen Spinning Sal i forbindelse med Klubbhuset. Hisøy IL driver Sandvigen Fort som kan leies for møter, alle typer selskaper og hvor man kan avholde arrangementer er over flere dager, gjerne med overnatting. Hisøy IL har overtatt gymsalen i Hisøy Menighetshus og pusset denne opp til god standard. Utstyr er kjøpt inn for å kunne gjennomføre sal timer, aerobic, basistrening og aktiviteter for barn. Idrettslaget har i år byttet dekke på den store kunstgressbanen og investert i pad for skadeforebygging, samt bygd ny bane for beachhåndball / beachfotball / beachvolleyball. Fotballgruppen har gjennom flere år hatt to juniorlag i seriespill for gutter; i en aldersgruppe hvor mange klubber opplever stort frafall. I tillegg har fotballgruppen A-lag, B-lag og Trim lag for voksne, lag i alle aldersbestemte årsklasser og flere jente lag har blitt etablert de senere årene. Hisøy IL har fokus på å bistå flyktninger og minoriteter med å finne en fritidsaktivitet og idrettslaget har vært med å utvikle en egen app; Fortet-SMS som hjelper flyktninger og minoriteter med å finne aktuelle aktiviteter (også utenfor Hisøy IL), melde seg på og få bestilt gratis transport. Transport oppgaven ivaretas av Lions. Urban Ung ble arrangert i høst og er rettet mot inaktiv ungdom. Arrangementet fylte Sam Eydes Plass og Lille Torungen i Arendal Kulturhus med mye ungdom og på programmet stod E-sport, Dj Battle, Gatefotball, Street Basket, Parkour, Boksing, Street Dance, Trampoline og Cheerleading. Hisøy IL eier og drifter de fleste anleggene som benyttes av idrettslagets medlemmer.

Kristiansands Cykleklubb

Kristiansands Cykleklubb (KCK) er Sørlandets og en av landets største sykleklubber. KCK har et bredt og omfattende tilbud av trening, konkurranse, arrangementer og turer for barn, unge og voksne inkludert funksjons- og utviklingshemmede innen grenene landevei, terreng og utfor/enduro og er en klubb for syklister på alle nivå. Gjennom systematisk arbeid bidrar klubben til et godt, sikkert og sunt sykkelmiljø for hele regionen. De tilrettelegger for dem som ønsker å bli eliteryttere og jobber med hele bredden. KCK er drivkraften for å utvikle sykkelsporten på Sørlandet og organiserer treninger for alle aldersgrupper flere ganger ukentlig hele året. Styret i KCK har de siste årene jobbet åpent og inkluderende med en strategi som har bidratt til dette mangfoldet, og til at klubben står godt rustet til å drive sykkelsporten videre. På bakgrunn av flere gode arrangementer de siste årene har de blitt tildelt NM landevei 2020. Gjennom prosjektet «På sykkel» bidrar også klubben til å nå ut til miljø hvor mulighetene til å delta i organisert idrett ikke er like enkelt som for de fleste.

Foto: ØIF

ØIF Håndball Elite

Klubben har hatt stort fokus på å få etablert et verdigrunnlag, noe som ble vedtatt i 2014, og siden da har dette blitt fulgt opp med årlige planer og ikke minst en strategi- og langtidsplan for 2019 -2023.
ØIF har en policy på å rekruttere lokalt/regionalt og har et samarbeid med de fleste klubbene i Agder. De samarbeider med Fosterhjem og bruker personer som stiller som ekstra ressurser for dem i tillegg til å ha et samarbeid med NAV, kommune og frivillige for å ordne transport og billetter til personer med spesielle behov. Det er ca 100 faste frivillige uten lønn som stiller opp på hver hjemmekamp og også reiser med på bortekampene. ØIF ble kåret til årets arrangør av Topphåndball i 2019 og har i tillegg doblet antall sponsorer de siste 3 årene som de arrangerer ulike B2B-samlinger for gjennom året. De har laget et årshjul med tema knyttet til alle hjemmekampene, med eksempler som Oktoberfest. Årets prestasjoner: Seriemester. Nummer 2 i sluttspillet. Semifinale i Cup VM. 8.dels finale i Europacupen. Administrasjonen har kun 3 faste stillinger, i tillegg har de noe timebasert kompetanse som benyttes.

Årets lag/team:

Foto: Oda Hveem

Torje Thorkildsen & Ruben Husby Pedersen,
Kristiansand Sandvolleyballklubb, Sandvolley

Torje Thorkildsen og Ruben Huseby Pedersen gjorde seg i 2019 tydelig bemerket i Fanta NorgesTour Master i Kristiansand, en konkurranse på øverste seniornivå. Laget spilte seg frem til finalen etter å ha slått ut flere gode lag på veien. Tross tap i finalen er sølvplass en sterk prestasjon i en turnering hvor mange av Norges beste lag var på plass.

Foto: Terje Refsnes

Vipers Kristiansand, Håndball kvinner

Vipers Kristiansand leverte en imponerende sesong i 2018/2019. Laget forsvarte sin NM-tittel fra året før og ble på nytt norgesmester denne sesongen. I serien var Vipers overlegne med 21 seire og ett tap på 22 kamper og forsvarte seriemesterskapet fra i fjor. Internasjonalt leverte laget en stor prestasjon med å ta bronse i Champions League Final Four. Laget har en solid bredde av kvalitetsspillere som gjorde at hele sju Vipers-spillere deltok i Norges EM tropp i Frankrike i 2018.

Foto: ØIF

ØIF Arendal Elite, Håndball herrer

ØIF Arendal Elite hadde en sterk og spennende sesong i 2018/2019 hvor laget kjempet i toppen i alle konkurranser. Laget viste ekstra styrke i serieinnspurten og kunne til slutt titulere seg som seriemestere etter en thrilleravslutning. I sluttspillet tok ØIF Arendal Elite sølvplass og i norgesmesterskapet tok laget bronse.

Årets unge mannlige utøver:

Foto: Henning Wiig

Aron Åkre Rysstad, Valle IL, Langrenn

Etter to sesonger preget av sykdom og motgang har Aron Åkre Rysstad kommet tilbake for fullt i 2018 og 2019. Han tok gull og fjerdeplass i uttaksrennene til junior-VM og kvalifiserte seg dermed til mesterskapet. Her gikk han helt til finalen i sprintkonkurransen i VM og ble nummer seks. I NM for junior i sprint gikk han også helt til finalen og ble nummer fem av 208 startende.

Foto: Mette E. Malm Rooth

Fabian Weinberg, KIF friidrett, Diskos

Fabian Weinberg er Norges beste junior diskoskaster og tok i 2019 gull i NM junior. Han kvalifiserte seg til nordisk mesterskap hvor han også vant gull. Han har dette året også satt to aldersrekorder i Norge i to ulike vektklasser i diskos. Fabian deltok også i NM for seniorer og vant bronse i dette mesterskapet.

Foto: Rune Helliesen

Jarand-Matias Vold Gunvaldsen, Grimstad trialklubb, Trial

Jarand-Matias imponerte i sin første sesong i Trial2-klassen med både enkeltseier i Italia og sølvplass sammenlagt i EM-rundene. I U23 VM ble det 8. plass. I seniorklassene ble han i NM nr 5. individuelt, tok sølv i lag og 3. plass sammenlagt i norgescup senior. Han representerte Norge i nordisk mesterskap for senior og tok sølv individuelt og gull i lagkonkurransen sammen med resten av det norske laget.

Årets unge kvinnelige utøver:

Foto: Rune Helle

Elin Serine Vik Johannessen, Lyngdal idrettslag, Friidrett sprint

Friidrettsutøveren Elin Serine Vik Johannessen er blant landets raskeste juniorsprintere. I junior-NM vant hun sølv på 100 meter og bronse på 200 meter. I ungdomsmesterskapet ble det gull på 60 og 200 meter innendørs og gull på 100 meter utendørs. Hun vant gull på 100 og 200 meter i Tyrvinglekene og vant sølv på 100 meter og bronse på 200 meter i Världsungdomsspelen i Sverige. På stafett har hun også prestert godt, med sølv for Norge på 4×100 meter i nordisk mesterskap. Hun løp også 4×100 meter stafett for Norge i junior-NM og kvalifiserte seg til 100m i EM for junior som en av to norske jenter.

Foto: Ellen Kessel. Norges-Svømmeforbund

Malene Rypestøl, Vågsbygd Svømme- og livredningsklubb, Svømming

Juniorsvømmeren Malene Rypestøl imponerte alle under langbane-NM i svømming for seniorer og hentet hjem seks av seks gull og norgesmestertitler. I tillegg svømte hun inn til 16.42.47 og ny norsk rekord på 1500 meter fri. Med den tiden slettet hun Irene Dalbys 29-årige norske rekord med 4/10 sekund. Under ungdoms-OL presterte hun med 12. og 14. plass og sterke sluttider på 800m fri og 50m rygg og en 4. plass i 400m medley mix-lag.

Foto: Gunhild B Lislevand

Tuva Lislevand, Oddersjaa SSK, Langrenn

Tuva Lislevand er en av våre fremadstormende langrennsjenter og vant sølv i 5 km klassisk i NM for junior i 2019. Hun presterte også i norgescupen hvor hun tok en 3. plass sammenlagt. Resultatene gjorde at hun ble tatt ut til stafettlaget i nordisk mesterskap for junior hvor de vant sølv. Hun kvalifiserte seg også til nordisk juniorlandskamp i Finland hvor hun tok 6. plass på 5 km skøyting.

Årets trener:

Foto: Skiforbundet

Hans Blattmann, Alpint Para Landslagstrener

Hans Blattmann er landslagstrener for paraidrett innen alpint og har stått bak prestasjonene til parautøver Jesper Saltvik Pedersen, som sist vinter tok to sølv og to bronse i para-VM, vant 12 verdenscupseire og ble sammenlagtvinner i verdenscupen.

Foto: ØIF

Marinko Kurtovic, ØIF Arendal, Håndball

Marinko Kurtovic ledet sist sesong ØIF Arendal fram flere pallplasseringer. I serien tok ØIF Arendal tittelen som seriemestere etter en thrilleravslutning. I sluttspillet ble laget nummer to og i norgesmesterskapet tok laget en tredjeplass.

Foto: Vipers

Ole Gustav Gjekstad, Vipers Kristiansand, Håndball

I sin første sesong som trener for Vipers Kristiansand ledet Ole Gustav laget frem til både en solid NM-tittel og et suverent seriemesterskap. Klubben viste ekstra kvalitet i spillerstallen sin da Vipers stilte med hele sju spillere i Norges EM-tropp i desember i fjor. Internasjonalt ledet Ole Gustav laget fem til en imponerende bronse i Champions League Final Four.

Årets forbilde:

Foto: ØIF

Laurits Mo Rannekleiv, ØIF Håndball

Laurits har vært spiller i Øyestad aldersbestemte lag frem til han ble hentet til ØIF Elite. Han har gjort en betydelig reise fra å være et skjult talent til å bli plukket opp av en våken trener til å systematisk ta de utfordringene som det krevde for å bli en elitespiller. Han er eksempel på hva man kan oppnå gjennom endring av livstil, kosthold og systematisk trening for å oppnå det man mest av alt ønsker, å spille håndball. Han representerer et flott forbilde gjennom sin innsats som trener for samarbeidene lag i andre klubber i aldersbestemte klasser. Han er mye ute på skolebesøk og er aktiv i regionens håndballskole. Han er også Natteravn i Arendal noe som gir flotte signaler tilbake til idrettens rolle i samfunnet.

Pia Pettersen, Søgne Danseklubb

17 år gammel startet Pia det som i dag er Søgne Danseklubb. Her står fellesskap og danseglede aller høyest. I dag er det en klubb med over 220 aktive dansere, jenter og gutter. I alle aldre fra 1 klasse til 10.klasse og med ulike forutsetninger. Nytt fra høsten er også partiet FUNKIS for personer med ulike funksjonshemminger. Pia, som i dag er blitt 23 år, er en trygg leder og et stort forbilde for danserne. Hun evner å se alle for den de er og de mulighetene de har, og gjør dansetreningene til noe mer enn bare dans. Hun lærer dem også om viktige verdier, samhold og om viktigheten av å være glad i seg selv.

Stian Syvertsen, IL Express

Stian har i snart 10 år vært trener i turngruppa i IL Express. I 2014 tok han like godt på seg vervet som leder i tillegg, kun 23 år gammel. Ikke er han fra Fevik, og ikke bor han i bygda heller, og lønn for arbeidet er det heller ikke snakk om. Likevel stiller han opp på treninger tre ganger i uka og er like godt hovedtrener på alle partiene! Hver høst står han i bresjen for Fevikmarsjen, som er den største inntektskilden for turngruppa. Han sitter også i styret i Aust-Agder turnkrets. De siste 3 årene har han også vært styremedlem i Norges Gymnastikk og Turnforbund. Om det er snakk om en treningssamling eller noe annet, så er Stian klar til å bidra. Stian finner også tid til menighetsarbeid og har bl.a. brukt ferie og fritid for å jobbe for Zion sitt arbeid i stiftelsen «Home of Hope» i India, hvor de jobber med å hjelpe barn og voksne ut av fattigdom med et barnehjem. Han snakker alltid positivt om alle og er alltid raus med ros og en klem!

Årets unge frivillige:

Kasper Berntsen Jørgensen, Froland IL

Til tross for sin unge alder har Kasper allerede gjort en formidabel innsats for Froland IL. Han har vært fotballdommer fra han var 12 år og trener i fotballen fra han var 15 år. Kasper har jobbet med alle lag fra 1. klasse og oppover, og har tatt trenerutdanning i tillegg til trener C-kurs.  I dag er han også representert i sportslig utvalg for fotballgruppa. Han har selv vært aktiv innen mange grener, håndball, turn, volleyball og fotball i tillegg til å ha vært hjelpetrener for barneidretten. Slik har han vært et godt forbilde, han har vist at idrettsgleden har han fått gjennom allsidigheten. Pådriver både sosialt og alt for fellesskapet innad i Froland fotball og på A-laget.

Foto: Skoland Photography

Kristine Johansen, Sørlandsparken Rideklubb

Kristine er styreleder i Sørlandsparken Rideklubb og styremedlem i Norges Rytterforbunds Ungdomskomité. Hun har i tillegg ledet og utviklet ungdomskomiteen i klubben hvor de har hatt fokus på det sosiale med div aktiviteter som har inkludert både store og små, fattig og rik. I regi av NRYF reiser hun rundt i landet og holder Stallpotet-kurs for andre rideklubber. Hun har også det siste året vært en av de 20 nøye utvalgte deltakerne på Mentorprogrammet for unge ledertalenter i regi av Norges Studentidrettsforbund og Norges idrettsforbund.

Foto: William Wallace

Philip Wallace, AIK Lund

Ved siden av sin egen satsing i AIK Lund er han trener for nybegynner-partiet og Parkinson-partiet som har deltakere med ulik funksjonsgrad.
Etter en tøff periode på barne- og ungdomsskolen som var preget av dårlig form og mobbing, begynte han med boksing og fant fort sin plass i klubben både som utøver og trener. Gleden og energien han får av trenerjobben kan ikke sammenlignes med noe annet, og han elsker å se deltakerne gjøre sitt beste uansett utfordringer.
Han sier alltid ja til å stille opp og er en god kamerat for de andre medlemmene. Kort sagt «gull verdt».

Årets parautøver/-lag:

Foto: Jaka Tersek

Aida Husic Dahlen, Randesund IL, Bordtennis

Aida har levert nok en sterk sesong med flere internasjonale medaljer. Hun har tatt flere gull-, sølv- og bronsemedaljer i single og i dobbel i flere internasjonale turneringer, og slo for første gang den kinesiske verdenseneren i en internasjonal turnering. I EM tok hun bronse både i individuell og i lag.

Foto: Rebecca Mender

Rachel Victoria Legreid, Sørlandsparken Rideklubb, Dressurridning

Rachel har hatt et utfordrende år hvor hennes egen hest ble skadet og hun har ridd de fleste konkurranser på en lånt hest. På tross av dette har hun vunnet alle nasjonale turneringer hun har deltatt på i 2019. Under den internasjonale turneringen Norway Open Dressage tok hun gull i individuell klasse og sølv i freestyle. Hun har i 2019 hatt poengsummer både nasjonalt og internasjonalt som har vært mye høyere enn tidligere år og har nå etablert seg som toppidrettsutøver på landslagsnivå og i posisjon til å delta enda mer internasjonalt og representere Norge.

Søgne og Mandal Basketballklubb, Rullestolbasket

Med unge og fremadstormende spillere har rullestolbasketlaget i Søgne & Mandal Basketballklubb gjennom året deltatt i regional 3 mot 3-serie, Hansa Cup og Mandal Wheelchair basket cup. Laget har gjennom året vist en sportslig utvikling kamp for kamp som gjør at de snart vil kunne kjempe med de beste lagene i landet.

Bedriftsidrettens Hederspris:

Vinneren offentliggjøres på gallakvelden.